Зерновози: які бувають, види, типи та характеристики
Зерновози: які бувають, види, типи та характеристики

Зерновози: які бувають, види, типи та характеристики

26.04.2024

Зерновоз – це вид спецтехніки, призначений для транспортування зерна – пшениці, кукурудзи, сої, рису – та інших сипучих вантажів. Широко використовується у сільському господарстві для перевезення агропродукції до місця збирання та/або обробки, оскільки дозволяє уникнути значних її втрат (висипання) під час руху. Така техніка – а саме більшість її видів – має гумові ущільнювачі і може додатково накриватися брезентом, що дозволяє транспортувати сипучі вантажі.

Які бувають зерновози: типи

Така комерційна спецтехніка буває різних видів, найпоширеніші з них:

  • Самоскидний напівпричіп або вантажний автомобіль-самоскид. Для перевезення великих обсягів вантажів 25 тонн та більше. Дуже просте вивантаження, яке може здійснювати одна людина;
  • Бортовий. Вантажівка для транспортування зерна обсягом до 20-25 тонн. Для завантаження/вивантаження потрібний додатковий персонал;
  • Автопоїзд. Місткий спецтранспорт для перевезення величезних обсягів (до 40 тонн) складається з двох кузовів – тягача з причепом та напівпричепом або самоскида з причепом;
  • Цистерна. Найнадійніший тип зерновоза, що зводить практично до нуля втрати при транспортуванні;
  • Контейнеровоз. Для перевезення зерна у контейнерах. Може бути у вигляді автомобіля на вантажному шасі, а також залізничним вагоном або судном.

Вивантаження зерна, злакових або інших вантажів може здійснюватися такими способами:

  • Одно- та двостороннє – коли піднімаються борти;
  • Через дно – через люки у днищі;
  • Самоскидне – шляхом нахилу кузова.

Конструкція зерновоза

Тут варто розглянути види кузовів – особливості їх конструкцій:

  • Бункер із нижніми дверцятами – зручне вивантаження вантажу;
  • Декілька відсіків – для перевезення різного зерна без змішування;
  • Тентовані кузови – для захисту вантажу від опадів та вітру;
  • Контроль багажних або задніх дверей – для рівномірного розподілу зерна по кузову та запобігання його висипання.

Як вибрати зерновоз?

Багато залежить від умов експлуатації. Якщо вам потрібно транспортувати зерно ґрунтовою дорогою та полями до місця вивантаження, то краще використовувати автопоїзд – зв’язку вантажівки та причепа. Це дозволяє покращити прохідність техніки. Чому цей варіант кращий? Справа в тому, що автомобілі-тягачі, які використовуються при перевезенні зернових культур, мають колісну формулу 2Х4, а вантажні автомобілі-зерновози створені для роботи в полі і мають колісну формулу 6Х4 – дві ходові осі краще ніж одна.

Також багато залежить від місця вивантаження. Якщо це невелике підприємство з низьким дахом, де зерно висипається “в яму”, то тут підійде лише вантажівка з перекиданням кузова набік. Самоскид із відкиданням кузова назад не підходить через габарити. Тому при виборі зерновоза враховуйте тип доріг (для асфальтованого покриття підходить будь-який тип, виняток – тільки ґрунтова дорога та поля) та місце вивантаження.

Де купити зерновоз в Україні

Компанія “Автек” пропонує вашій увазі зерновози самоскидного типу на базі FORD TRUCKS та FOTON, купити які ви можете в кредит та лізинг. Ми є офіційними дилерами цих виробників в Україні, тому у нас ви можете не тільки замовити ці зерновози з гарантією, але й купити сертифіковані комплектуючі та запчастини до них. Доставка у всі міста. Більше інформації – за номером 044 496 00 00 (відділ продажів).

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Категорії

Останні публікації

logo
АВТЕК – офіційний дистриб’ютор FORD TRUCKS і офіційний дилер FOTON, МТЗ, SOLARIS, OTOKAR, RASCO, KASSBOHRER, HIDRO-MAK, ERDEMLI, HYVA.
Copyright © 2023. All rights reserved